RETRO MALAYSIAN RIDERS

Members Login
Username 
 
Password 
    Remember Me  
Post Info TOPIC: Kisah aku dan si dia(motor)


Senior Member

Status: Offline
Posts: 233
Date:
Kisah aku dan si dia(motor)
 


Al kisah
Maka tersebutlah kisah,

Motor?Aku memang gila motor!!!Semua orang kampung aku tahu yang aku memang gila motor!!sampaikan burung Undan,Tenggiling,lotong dan musang kat kampung aku pun tahu, yang aku ni memang gilakan motor!Hingga kan hampir setahun aku lumpuh pun adalah kerna motor!!

Aku mula menunggang motorsikal pada usia aku seawal 11 tahun,ketika itu tengah hangat lagu-lagu dari kumpulan
Rusty Blade,SYJ dan dll..Motor pertama aku ialah Suzuki FR80(AAL 4389)ataupun lebih dikenali sebagai Suzuki family..Biasa berlumba dgn yamaha cub dan honda cub!!(zaman tu le..)
Habis zaman suzuki,aku mula berjinak-jinak dengan
motor Yamaha sport (ACA 8149)(zaman tu memang  tengah hot fenomena madgad burung)......
Jodoh pulak tak panjang,aku sambar pulak
Suzuki Best 110 ACC 1093(warna hitam stripe merah)tayar Dunlop TT100 la(madgad kasi labuh sikit..haha..)..........dulu punya zaman daa!!

Apabila sudah boring melayan motor yang guna Minyak 2T,aku layan pulak
Honda Fame(ABD 8404)..standard lari 120 k/m(ejos  kasi potong sikit)..sekian lama honda ni aku pakai,memang jimat belanja dan Apabila motor ni asyik buat lawak hindustan aje(susah start),aku pun naik menyampah dan jual serta beli pula motor yang baru ..standard je motor tu....Ni le first time merasa pakai motor baru!!!
Apabila macam dah jadi mat belia 4B je,aku pun jual motor  tu dan beli
Vespa
Dan dalam masa yang sama,duit pulak melimpah ruah,aku beli
sampai 3 biji(nak layan veteran le pulak)vespa first model (AD 2448,vespa sprint AN **** dan vespa PS BBE****..Dalam masa tahun tu juga,aku sambar pula Yamaha RD125YPVS ,Yamaha Passola dan Suzuki RGV 120 pakcik aku(NAJ ****)..

Hajat dihati,tak nak jual dah,entah ape mimpi,aku jual jugak
Yamaha RD125 dan Vespa-vespa aku dengan harga yg amat berpatutan(aku beli vespa pada zaman tu pada kadar harga Rm50 hingga RM500 je!!)zaman tu vespa memang deme campak ke reban2 ayam je.....memang murah zaman tu motor2 vespa ni

Tiba-tiba,satu fenomena yg luar biasa mula melanda satu Malaysia,ianya adalah satu jentera yang boleh menggugurkan iman mat2 motor zaman tu iaitu
Yamaha TZM150..zaman itu(jika oldtimer masih ingat le)TZM ini lah  motor yg paling cantik,besor,mantap,cun,dan aku sampai terangau-angau kan TZM ni..
Zaman tu,warna yang paling top ialah warna hitam belang oren dan putih merah..Dulu cukup top
TZM ni,la ni sape la nak pandang-pandang lagi(hajat aku pun tercapai walaupun TZM secondhand..ADH 2569)..

Dalam masa yg sama,aku beli pulak sebiji
Yamaha RD250LC (WAC 1747)(kalau ikutkan,aku dah nak beli RD250Ypvs si Mie adik Nan Ipoh,BCR 3461)berwarna merah dan Yamaha sport(ABQ ***)bermadgad burung jugak yob!!..
Berkenaan LC tong ni,LC tong ni memang sedap merentap!
dia punya tarikan tu yang stim,macam super cas..hahaha(kalah jugak aku dgn LC tong Si Nan Taman Meru Ipoh)hehe..tapi ni semua cerita lama(si panjang LC tong biru tu,dulu2 sama warna dgn si nan,jenuh dia menggoreng aku,dia nak double disc brake  depan aku tu,hehehe sorry ye panjang@Afzal)..yang bestnya LC tong ini ialah pada power band nya...dia punya tarikan,memang sedap...
Akhirnya,aku jual juga LC tong aku ni pada org johor(la ni tak tahu cerita)..LC tong aku ni memang meninggalkan pengalaman manis dan pahit!!yang manisnya,ni lah motor waktu aku berkawan rapat  dengan adik perempuan bongsu Jamal Abdillah(Jamal Abdillah ni orang kampung teman,depan lorong aje)dengan ini lah motornya...tapi rezeki jodoh kami tiada...Aku doakan kebahagiaan mereka...
Kalau ikut planning,aku dah nak amik motor
RD250YPVS(BCR 3461)dan nak hantar cat pada Man RGF ipoh(cat warna kuning merah)tahun 2000-2001 rasanya!!
Jodoh pada YPVS 250 pun tak ada,dan pada si dia pun tak ada!!memang tak ada rezeki aku pada tahun tu..kenangan silam..frust dan kecewa bukan kepalang rasanya


OK!!tutup cerita tentang motor RD,aku beli pulak motor
Yamaha RX-S (AAY 4504)dan Honda 65 AAA***..Aku pun sarong le sport rim Kawasaki Gto kat RXS aku ni(beli RM700 rim ni,zaman dulu le)dan mencari le fairing RX-S,nak dipasanglan  kat AAY aku(zaman tu,fairing RX-S baru berharga RM60 je!!)..pernah RX-S aku ni,aku rentap out meter dari highway Bidor sampai Restoren jejantas sg buloh(out meter pun 140 km/h je..tapi boleh dipuji tentang ketahanan mesin ni,memang sedap dan yang menyebabkan aku jual S aku ni sebab masalah bergegar enjin selepas overhoul..bengang punya pasal,aku pun lego pada org Taiping..dlm masa yg sama,beli lagi Yamaha sport(BDK 8202)bermadgad burung jugak(sampai ke pekan Klang aku mencari madgad ni,susah mau dapat lagi woo..)


Oh ya,aku pun ada membeli  sebuah
Yamaha RX-Z 5 speed(ABE 4654) layan standard je..rileks(laju-laju nak kemana yob!!).......dalam masa yg sama,rezeki pulak murah,aku sambar sebijik lagi Yamaha RXZ catalyzer(AFG 3909) dan Suzuki RC100 (BCS***)..
RXZ Catalyzer ini,aku buat berulang alik kerja sahaja(milage aku sehari dalam 160km je)despatch@penghantar cek
Maybank je.......Apabila catalyzer ni buat tangan aku patah,aku pun lego kat kedai motor di Hutan Melintang..tutup cerita tentang catalyzer(5 speed aku pun aku lego kat kwn aku dgn harga yg murah)..
akhirnya,aku beli lagi sebuah RXZ Boss(BCW****)kat member baik aku,mat isa seksyen 19 tu!saja tambah lagi koleksi.....

Tahun 2005,Gila
Yamaha RXS datang semula,aku beli sampai 3 buah(udah gila aku ni)BCA***,AAW 37**, dan ABB****...Aku membeli agak buruk,selepas itu bikin balik kasi cantik..
RXS silver sudah dijual pada org Kajang dan RXS ABB,aku jual pada org cina yg penuh bertatu badanya di Teluk intan..kini,tinggal RXS BCA aje lagi(Janda cikgu Jasmi ni)..ni pun nak jual jugak(hahaha,hobi aku dah rupa itu yob!!)....
Dalam  tu jugak,aku beli lagi sebijik  RXS Congo dari Segambut!kawan aku punya,aku cuma nolong dia aje...dia sesak nak pakai duit(org umah dia sambung belajar)

Tiba-tiba,aku terasa nak layan chopper pulak,beli satu Yamaha Virago 535,layan Blues.......rileks saja dan santai....penyudahnya,aku jual jugak sebab letih virago ni,habis lenguh kaki tangan di buatnya.....(nampak macam rileks,tapi sebenarnya penat wei jika ride jauh-jauh!!Dalam masa yang sama,aku beli sebuah
RX-S orang Meru Klang,TZM kawan aku dan sebiji RXZ kawan di Rawang!!.......

Motor TZM aku beli lagi bukannya apa,saja nak buat layan jalan Tapah -Cameroon saja....saje2 seronok-seronok tapi sebetulnya frust kerna tak dapat memiliki Kawasaki GPZ 500 org Ipoh...RXS dari Meru Klang tu buat convert RX-K...dan RXZ Rawang tu saje buat tambah koleksi.....berhabuk habis RXZ tu,jadi tukun!!
Gila motor mula datang lagi,aku beli lagi sebuah Motor Yamaha TZR 125(WCN****),Yamaha RX100 dan Suzuki GSX....
akhirnya,TZR 125 tu dijual pula pada kawan di Sungai Besar,Selangor...hajat di hati,nak jual TZR,sambar Daytona 250 di Slim River tapi takdir penentu segalanya,jodoh aku pada Daytona tak kesampaian.....jodoh tiada.....
Dan yang terbaru kini,aku sambar sebuah Honda Raider 5 speed,Yamaha RXS(ABE****)RXS (AAP****) dan aku membeli pula sebuah Yamaha RD125 LC(ABC 1511)..
Keadaan macam reban ayam....nazak sangat!!tapi kini,setelah diberi sentuhan kecundang,akhirnya sudah kelihatan macam motor baru keluar kedai.....
Yang ini pun,udah 4,5 orang sudah masuk merisik...namun belum ada rasa nak jual lagi....tapi esok lusa,mana la tahu...hahaha...
namun,kini,aku selesa dengan motor yang aku cukup sayang iaitu Suzuki Family aku...senang diletakkan dimana2 tanpa risau kehilangan dan tanpa di tahan sekatan jalanraya oleh Polis DiRaja Malaysia...lepas sentiasa....hehehe...

Akhir kata,Walau apa pun,kita harus bersyukur dengan apa yang kita ada dan perlu lebih lagi menimba pengalaman dan belajarlah menghormati org lain....
Menimba pengalaman dengan pengalaman yang di tempuh sendiri,tak sama dengan mengambil kira pengalaman orang lain....
Pengalaman itu lah yang mengajar kita erti kedewasaan dan mematangkan kita sebenarnya....
Kita semuanya adalah sama,tak kira dia menggunakan SuperBike,naked bike,touring bike,dual pourpose bike,easy bike,scooter bike atau pun mountain bike,kita mempunyai minat yang sama dan hala tuju yang sama iaitu"Kita memerlukan motor untuk memudahkan kita ke sana kemari tanpa gangguan traffic jam dan bebas ke mana sahaja....

Semoga kita semua mendapat syafaat yang berguna dan di rahmati tuhan sentiasa di kala kita bermotorsikal.....







-- Edited by fahme burger on Friday 16th of April 2010 06:51:00 AM

-- Edited by fahme burger on Friday 16th of April 2010 06:54:34 AM

__________________

Fahme Burger Teluk Intan Al Banjari


Guru

Status: Offline
Posts: 1920
Date:
 

banyak motor kau pakai yob...

__________________
Kedai Rahmat Trg dibuka daripada 21-01-2012 Jika ada ingin membeli apa2 sparepart boleh menghubungi saya : 0133299808
mrX


Guru

Status: Offline
Posts: 977
Date:
 

ha ha..
panjang cerita ni..
wakaka

__________________
 


Senior Member

Status: Offline
Posts: 156
Date:
 

mcm pnah dgr ja crita ni dlm majalah roda-roda.

__________________
freddy


Senior Member

Status: Offline
Posts: 472
Date:
 

salam,

layan motor ..... memang bess... so live for ride..

__________________
jengking


Senior Member

Status: Offline
Posts: 233
Date:
 

motor2 buruk saja.......


__________________

Fahme Burger Teluk Intan Al Banjari


Senior Member

Status: Offline
Posts: 303
Date:
 

buruk-buruk bile dah sampai kat tangan abang fahmi kite tip top la jadinyer

__________________

BERSAHABAT MELALUI PERMOTORAN



Guru

Status: Offline
Posts: 12865
Date:
 

....sambar Daytona 250 di Slim River tapi takdir penentu segalanya,jodoh aku pada Daytona tak kesampaian.....jodoh tiada.....

------------------------------------------------

nanti kalau dah dapat Daytona
ko pindah kapar yea....!!!aww


__________________

 Lepak SANTAI MAT NEGRO!!
-------------------------------

Setiap RABU 5.30 ptg - SEc. 7 baru!!... belakang KFC pintu masuk UITM!!.
Setiap Jumaat 10.30 mlm - Pekan KAPAR!..selepas MOBIL
Setiap Sabtu atau Ahad - Ada Ride RMR!!..JOMM
call aku  - 019-6003900...!! 
laughing.gif

 



Senior Member

Status: Offline
Posts: 233
Date:
 

pindah kapar?hehehe....bakal dipertimbangkan wahai sheikh maulana masoud al buaya wal unta al pasirun!!

__________________

Fahme Burger Teluk Intan Al Banjari


Guru

Status: Offline
Posts: 2479
Date:
 

fahme burger wrote:

pindah kapar?hehehe....bakal dipertimbangkan wahai sheikh maulana masoud al buaya wal unta al pasirun!!




 LC tong yg bro paki dlu ade pada sahabat kte di N.S... hehehe



__________________

m_598ac4e3b59b4b57be6660f2806ea574.jpg



Guru

Status: Offline
Posts: 3208
Date:
 

uuh..ltih baco nih..biggrinbiggrinbiggrin

__________________

"SETTING BY MYSELF"



http://supermario-moomos.blogspot.com

https://www.facebook.com/nmoomos



Guru

Status: Offline
Posts: 12865
Date:
 

moomos wrote:

uuh..ltih baco nih..biggrinbiggrinbiggrin




ko baca ker??... mengeja???..

letih anda membaca...
lagi letih menulis karangan..

ucapkan terima kasih kepada FahmeBurger
kerana nukilan ini....aww

 



__________________

 Lepak SANTAI MAT NEGRO!!
-------------------------------

Setiap RABU 5.30 ptg - SEc. 7 baru!!... belakang KFC pintu masuk UITM!!.
Setiap Jumaat 10.30 mlm - Pekan KAPAR!..selepas MOBIL
Setiap Sabtu atau Ahad - Ada Ride RMR!!..JOMM
call aku  - 019-6003900...!! 
laughing.gif

 



Guru

Status: Offline
Posts: 1342
Date:
 

banyaknya motor yop...memang untung jual burger ni...hehe

__________________

walk the talk



Guru

Status: Offline
Posts: 3234
Date:
 

usyar wrote:

banyaknya motor yop...memang untung jual burger ni...hehe




 hehehehe fahmie dh bukak bnyak outlet burger la....



__________________
You've been SMOKED by a TWO STROKE Machine


Guru

Status: Offline
Posts: 3208
Date:
 

MamatKapar wrote:

ko baca ker??... mengeja???..

letih anda membaca...
lagi letih menulis karangan..

ucapkan terima kasih kepada FahmeBurger
kerana nukilan ini....aww




aku baca sambil mengeja..awwawwaww...memang hebat la abg kita ni mengarang ayat ....!!!biggrinbiggrinbiggrin...nak lagi boleh???



__________________

"SETTING BY MYSELF"



http://supermario-moomos.blogspot.com

https://www.facebook.com/nmoomos



Guru

Status: Offline
Posts: 5401
Date:
 


Dalam masa yg sama,aku beli pulak sebiji
Yamaha RD250LC (WAC 1747)Berkenaan LC tong ni,LC tong ni memang sedap merentap!
dia punya tarikan tu yang stim,macam super cas..yang bestnya LC tong ini ialah pada power band nya...dia punya tarikan,memang sedap...
Akhirnya,aku jual juga LC tong aku ni pada org johor(la ni tak tahu cerita)..LC tong aku ni memang meninggalkan pengalaman manis dan pahit!!yang manisnya,ni lah motor waktu aku berkawan rapat  dengan adik perempuan bongsu Jamal Abdillah(Jamal Abdillah ni orang kampung teman,depan lorong aje)dengan ini lah motornya...tapi rezeki jodoh kami tiada...



taksangko plak WAC ni dulu dibonceng adik JAMAL...awwbiggrin



__________________
                                                        N9 RD members


                                                         RD LC in memory


Guru

Status: Offline
Posts: 1342
Date:
 

taksangko plak WAC ni sekarang ditunggang adik lelaki JAMAL...




__________________

walk the talk



Senior Member

Status: Offline
Posts: 233
Date:
 

hahaha...ada-ada saja...
kenangan pahit WAC ni,pernah menolak dari Plaza tol Gopeng hingga ke Teluk Intan...motor Jammed..
dan satu lagi kenangan pahit bersama WAC ni,motor ni pandai gostan...pandai berundur sendiri(CDi dan coil bawah rosak)...ianya bergostan di tengah Bandar teluk Intan...punya la malu tak terkira....

Kenangan lalu,mengusik Jiwa........

__________________

Fahme Burger Teluk Intan Al Banjari


Guru

Status: Offline
Posts: 3208
Date:
 

fahme burger wrote:

hahaha...ada-ada saja...
kenangan pahit WAC ni,pernah menolak dari Plaza tol Gopeng hingga ke Teluk Intan...motor Jammed..
dan satu lagi kenangan pahit bersama WAC ni,motor ni pandai gostan...pandai berundur sendiri(CDi dan coil bawah rosak)...ianya bergostan di tengah Bandar teluk Intan...punya la malu tak terkira....

Kenangan lalu,mengusik Jiwa........



bang..yg manis2 x de ke??..yg pahit2 je ni...awwawwaww..tesedak owner WAC ni dongar..biggrinbiggrinbiggrin

 



__________________

"SETTING BY MYSELF"



http://supermario-moomos.blogspot.com

https://www.facebook.com/nmoomos



Guru

Status: Offline
Posts: 5401
Date:
 


bang..yg manis2 x de ke??..yg pahit2 je ni...awwawwaww..tesedak owner WAC ni dongar..biggrinbiggrinbiggrin


laaa...kan dah tulis ateh tu,,WAC ponah dibonceng adik JAMAL...aww



__________________
                                                        N9 RD members


                                                         RD LC in memory


Guru

Status: Offline
Posts: 2479
Date:
 

manggo wrote:

 


bang..yg manis2 x de ke??..yg pahit2 je ni...awwawwaww..tesedak owner WAC ni dongar..biggrinbiggrinbiggrin


laaa...kan dah tulis ateh tu,,WAC ponah dibonceng adik JAMAL...aww




 jauh  dah WAC merantau...............awwawwawwaww



__________________

m_598ac4e3b59b4b57be6660f2806ea574.jpg



Senior Member

Status: Offline
Posts: 233
Date:
 

"jauh perjalanan,luas pandangan....."

__________________

Fahme Burger Teluk Intan Al Banjari
Page 1 of 1  sorted by
 
Quick Reply

Please log in to post quick replies.



Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard